Kérj tőlünk ajánlatot

Intro

Az ajánlatkérés ingyenes, nem jár semmilyen kötelezettséggel. 
Mire számíthatsz a form kitöltése után?
24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot és egy időpontot egyeztetünk veled egy személyes vagy online találkozóra, hogy részletesen megbeszéljük az ajánlatkérés tárgyát. A meeting után tudjuk elkészíteni ajánlatunkat amit a megbeszélést követő 5 munkanapon belül elkészítünk és megküldünk.

Bal
Kozep
Jobb
Outro

24 ÓRÁN BELÜL FELVESSZÜK VELED A KAPCSOLATOT!*

*munkanapokon

Kérj tőlünk ajánlatot

Mi az oldaltérkép és miért fontos honlap tervezésénél?

Mi az oldaltérkép és miért fontos honlap tervezésénél?

Az oldaltérkép, azaz a sitemap fogalma valószínűleg nem ismeretlen azok számára, akiket érdekel a weboldaltervezés. Sokan azonban nincsenek tisztában a fogalom pontos jelentésével, illetve azzal, miért is fontos egy jólfelépített oldaltérkép ahhoz, hogy sikeres honlapot építsünk.

Éppen ezért most megmutatjuk azt, mit is jelent pontosan a sitemap, és hogyan segíti egy weboldal megtervezését az alapoktól, egészen a tökéletes keresőoptimalizálási stratégia felépítéséig.

Oldaltérkép: a tervrajz, mely stabil alapokat biztosít

Az oldaltérkép gyakorlatilag nem más, mint a weboldalad tervrajza. Ez teszi lehetővé a keresőmotorok számára azt, hogy hatékonyabban és egyszerűen térképezhessék fel egy adott honlap tartalmát. Ezen felül a sitemap feladata felállítani az oldalak közti hierarchiát is, és megadni a keresőknek, hogy mely tartalmak a legfontosabbak.

Ez persze csak nagyvonalakban írja le azt, hogy mi is a sitemap, hiszen valójában egy gyűjtőfogalomról beszélünk.Többféle oldaltérkép létezik ugyanis. 

Beszélhetünk például felhasználói oldaltérképről, mely linkekből felépülő menü formájában segít a látogatóknak a navigációban.

Ám ami ennél sokkal fontosabb, az az úgynevezett SEO sitemap, mely a keresőoptimalizálás szempontjából elengedhetetlen. Ennek szintén több formája létezik, például a normál XML sitemap, vagy a képes oldaltérkép. Ezeknek a célja azonban egytől egyig az, hogy segítse a keresőmotorok tájékozódását az adott honlap motorházteteje alatt rejtőző kód-dzsungelben.

XML sitemap: miért fontos, hogy térképet adjunk a robotok kezébe? 

Az XML sitemap az az oldaltérkép-forma, mely a tökéletes keresőoptimalizálás szempontjából szinte elengedhetetlen. Nem más, mint egy XML kiterjesztésű fájl, mely az adott honlap összes URL-ét, valamint a keresőmotorok számára fontos jelzőparamétereket is tartalmaz. Ennek célja, hogy a robotok a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb módon térképezzék fel az adott weboldal tartalmát. 

És hogy mi is ennek pontosan a célja? Természetesen az, hogy tartalmaink nagyobb eséllyel végezzenek a Google és más keresőmotorok találati listájának élén. Ezáltal pedig egész biztosan eljuthassanak ahhoz a célközönséghez, akinek a problémájára honlapunk megoldást kínálhat. Ilyen egyszerű az egész.

És hogy hogyan is működik egy XML oldaltérkép? Nos, a lényeg, hogy a keresőmotorok algoritmusai ugyanis a belső linkek hálózata alapján tájékozódnak. Minél kuszább tehát oldalunk felépítése, a robotok annál nagyobb eséllyel tévednek el és annál nehezebben képesek feltérképezni azt. 

Egy jó XML sitemap azonban segít abban, hogy eligazítsa a keresőmotorok által küldött, láthatatlan robotokat, és megmutassa nekik, mely tartalmak lehetnek a legértékesebbek, melyeket mindenképp érdemes szerepeltetniük a találati listáikon.

Egész biztos, hogy az én oldalamnak is saját térkép kell?

Természetesen most sokakban merülhet fel a következő kérdés: mi a helyzet abban az esetben, ha az én oldalam felépítése egyszerű és letisztult? Nekem is szükségem lesz a sikeres keresőoptimalizálás érdekében oldaltérképre?
A válaszunk pedig a következő: oldaltérkép nélkül lehet élni, csak nem biztos, hogy érdemes. Ez azt jelenti, hogy az XML sitemap meglépte nem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy egy honlap sikeres legyen, ettől függetlenül azonban rengeteget segíthet.

Összességében azt is mondhatnánk, hogy ha nem rendelkezel egy jól felépített oldaltérképpel, abban az esetben jóval nehezebbé teszed a saját munkádat SEO szempontból. Hiszen a sitemap segít abban, hogy az algoritmusok gyorsabban és hatékonyabban térképezhessék fel weboldaladat, ezáltal pedig nagyobb eséllyel végezhess a Google dobogósai közt. 

Egy XML oldaltérkép tehát tökéletes eszköz arra, hatékonyabbá tedd online marketingedet és kimaxold a keresőoptimalizálásban rejlő, rejtett potenciált. Ilyen módon pedig akár te, akár egy igazi SEO szakember dolgozik oldalad tartalmain, a munka lényegesen könnyebb lesz, az eredmény pedig önmagáért fog majd beszélni!

0 hozzászólás
Összes mutatása

További olvasásra ajánljuk