Kérj tőlünk ajánlatot

Intro

Az ajánlatkérés ingyenes, nem jár semmilyen kötelezettséggel. 
Mire számíthatsz a form kitöltése után?
24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot és egy időpontot egyeztetünk veled egy személyes vagy online találkozóra, hogy részletesen megbeszéljük az ajánlatkérés tárgyát. A meeting után tudjuk elkészíteni ajánlatunkat amit a megbeszélést követő 5 munkanapon belül elkészítünk és megküldünk.

Bal
Kozep
Jobb
Outro

24 ÓRÁN BELÜL FELVESSZÜK VELED A KAPCSOLATOT!*

*munkanapokon

Kérj tőlünk ajánlatot

Mennyire lehet biztonságos egy Wordpress alapú weboldal?

Mennyire lehet biztonságos egy Wordpress alapú weboldal?

Az elmúlt néhány évben egyre fontosabb kérdéssé vált az adatvédelem, hiszen egyre többet hallani a megszaporodó hackertámadásokról. A kiberbűnözők körében pedig különösen népszerűnek számítanak a WordPress-re és CMS rendszerekre épülő oldalak. 

De vajon mi lehet ennek a konkrét oka, és valóban igaz-e az állítás, hogy a WordPress-t használó honlapokat nagyobb eséllyel érhetik sikeres kibertámadások? Ebben a bejegyzésben megmutatjuk azt, miért és hogyan érdemes védekezni az egyre trükkösebb megoldásokat alkalmazó, rosszindulatú hackerek ellen.

Valóban nagyobb a hackertámadások esélye WordPress alapú oldal esetén?

A WordPress esetében egy olyan, mindenki számára elérhető, nyílt forráskódú keretrendszerről beszélünk, melynek fejlesztésén világszerte informatikusok százezrei dolgoznak. Ingyenes kiegészítők, sablonok és egyéb megoldások garmadát kínálja annak érdekében, hogy e lehető leghatékonyabban kezelhető legyen azok számára, akik egyáltalán nem, vagy épp csak minimális fejlesztői tudással rendelkeznek. 

A nyílt forráskód tehát bizonyos szempontból tekintve hatalmas előnyt jelent, egy másik nézőpontból azonban legalább ekkora hátrányt is. Ennek köszönhetően ugyanis a WordPress alapú weboldalak sérülékenyebbek lehetnek az egyedi fejlesztésű megoldásoknál. És hogy pontosan miért?

Ennek legfőbb oka, hogy egy esetleges biztonsági rés problémája világszinten felhasználók millióit érinti. Ha pedig nem figyelünk oda eléggé ezekre, oldalunkat nem tartjuk naprakészen kiberbiztonsági szempontból, könnyen a biztonsági résekre utazó hackerek áldozatává válhatunk. 

Ez persze egyáltalán nem azt jelenti, hogy a WordPress használata önmagában veszélyes lenne, hiszen hackertámadás egy egyedi fejlesztésű honlapot is érhet. Fontos tudni azonban, hogy a CMS alapú oldalak esetében jó, ha fokozott figyelmet fektetünk arra, hogy a motorháztető alatt minden rendben legyen, és webhelyünk biztonsági szempontból kifogástalan teljesítményt produkáljon.

Hogyan védekezhetünk a kibertámadások ellen?

Abban az esetben, ha szeretnénk, hogy WordPress oldalunk védett legyen az illetéktelen behatolóktól, a legfontosabb a szilárd alapok megteremtése. Egy CMS alapú weboldal pedig csak akkor lehet igazán biztonságban a kibertámadások elől, ha megfelelő tárhelyet választunk a számára. Az igazán jó tárhelyszolgáltató ugyanis gondoskodik arról, hogy az adott weboldalról rendszeres biztonsági másolat készüljön, ezáltal pedig az adatveszteség egy esetleges hackertámadás esetén se legyen végzetes.

Ha a tökéletes tárhelyszolgáltató adott, akkor pedig érdemes figyelmet fordítani néhány szintén alapvető dologra. A nehezen kitalálható felhasználónév és az erős jelszó például nélkülözhetetlen, a WordPress oldalak esetében ugyanis rendkívül gyakoriak az úgynevezett „brute force” támadások, melyek esetében a hackerek a bejelentkezési adatok kitalálásával jutnak be az admin felületre. 

Érdemes tehát mindig olyan felhasználónevet használni, ami nem kötődik az oldal tartalmához, a jelszó esetében legalább 8 karakterből álló, kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket egyaránt tartalmazó karaktersort alkalmazni. Az erős felhasználónév-jelszó kombináció már önmagában is nagyon sokat segít a védelem szempontjából, nem szabad azonban megfeledkezni a különböző biztonsági kiegészítők használatáról sem. 

A WordPress esetében rengeteg olyan plugint érhetünk el akár már ingyenesen is, amelyek teljeskörű biztonsági csomag formájában segítenek megakadályozni a rosszindulatú hackerek romboló tevékenységét. Az egyik leggyakrabban használt biztonsági plugin a Wordfence nevű kiegészítő, ami az ingyenes verzió mellett széleskörű biztonsági funkciókat tartalmazó, prémium változatban is elérhető, és víruskereső, tűzfal, valamint hatékony spam szűrő megoldást egyaránt  kínál a felhasználók részére.

Címkék:

  • CMS,
  • Webfejlesztés,
  • adatvédelem,
  • WordPress

0 hozzászólás
Összes mutatása

További olvasásra ajánljuk