Kérj tőlünk ajánlatot

Intro

Az ajánlatkérés ingyenes, nem jár semmilyen kötelezettséggel. 
Mire számíthatsz a form kitöltése után?
24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot és egy időpontot egyeztetünk veled egy személyes vagy online találkozóra, hogy részletesen megbeszéljük az ajánlatkérés tárgyát. A meeting után tudjuk elkészíteni ajánlatunkat amit a megbeszélést követő 5 munkanapon belül elkészítünk és megküldünk.

Bal
Kozep
Jobb
Outro

24 ÓRÁN BELÜL FELVESSZÜK VELED A KAPCSOLATOT!*

*munkanapokon

Kérj tőlünk ajánlatot

Akadálymentes weboldal: mit jelent és miért fontos?

Akadálymentes weboldal: mit jelent és miért fontos?

Az, hogy egy weboldal mindenki számára hozzáférhető legyen, nemcsak a felhasználók érdeke. Legalább ennyire fontos a tulajdonosok számára is. Ebben segít az akadálymentesítés is, ami az üzleti honlapok esetében csak egy lehetőség, a közszférában azonban Európai Uniós alapelv is szabályozza.

De mit is értünk pontosan egy weboldal akadálymentesítése alatt és milyen esetekben lehet szükség erre? Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket az akadálymentes webhelyekről tudni érdemes.

Mit jelent az, hogy egy weboldal akadálymentes?

Az akadálymentesítés fogalma nyilván senkinek nem ismeretlen. A közterek és közintézmények akadálymentesítése olyan dolog, amely rendkívül fontos az esélyegyenlőség szempontjából. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy ez az alapelv nemcsak a valóságban, de az online térben is mérvadó.

Sokan akadnak, akik számára a hagyományos böngészés problémát okozhat. Gondoljunk például a gyengénlátókra, az epilepsziásokra, vagy azokra, akik informatikai szempontból hátrányos helyzetűek. A weboldalak akadálymentesítése az a folyamat, amelynek során a sérültek, fogyatékkal élők és rászorulók számára teszünk egyszerűen elérhetővé és használhatóvá egy honlapot. 

Az akadálymentesítés lényege, hogy mindenki egyenlő alapon férhessen hozzá az oldalon található információhoz, és helyzetétől függően képes legyen teljes értékűen használni az adott webhely funkcióit.

Hogyan működik az akadálymentesítés?

Az akadálymentesítést a való életben nem nehéz elképzelnünk, de sokakban jogosan merülhet fel a kérdés: hogyan is zajlik pontosan a folyamat a virtuális világban? Milyen követelményeknek kell megfelelnie egy akadálymentes webhelynek?

Az akadálymentes weboldal kritériumait a WCAG 2.0 útmutatója részletekbe menően összefoglalja a fejlesztők számára. Ezen dokumentum szerint az akadálymentes honlap három legfőbb ismérve a következő:

•    Az akadálymentes weboldal reszponzív, azaz minden eszközön problémamentesen használható. Ez különösen fontos azok számára, akik kevésbé modern számítógép vagy egyéb eszköz segítségével böngészik a netet.
•    Az akadálymentes honlap felülete kizárólag billentyűzet használatával is navigálható. Ez azért lényeges, mert sokan akadnak, akik kezüket egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan képesek használni. 
•    Az akadálymentes weboldal megfelelő mennyiségű és minőségű meta adatot tartalmaz. Különösen fontosak a képleírások, hiszen ezek segítik a vakokat és gyengénlátókat a tájékozódásban. 

A különböző képernyőolvasó szoftverek képesek a meta leírások feldolgozására, ezáltal a vakok és gyengénlátók a szöveghez tartozó illusztrációkkal is kapcsolatba kerülhetnek. Amennyiben a honlap videókat és hanganyagokat is tartalmaz, abban az esetben a hallásérültek számára készült feliratokról is fontos gondoskodni.

Az akadálymentesítés mindenki számára hasznos lehet

Az akadálymentesítés nemcsak abban az esetben lehet hasznos, ha egy weboldalt szeretnénk könnyebben elérhetővé tenni a rászorulók számára. Számos szempontból képes ugyanis növelni a felhasználói élményt, és a keresőoptimalizálás terén is nagy segítséget jelenthet. 

Egy akadálymentesített honlap összességében mindenki számára hasznon. Azok, akik mobiltelefonjukon interneteznek, vagy épp elavult hardvert használnak a böngészéshez éppúgy érzékelhetik az előnyeit, mint azok, akik a testi adottságaik miatt nem képesek bizonyos funkciók rendeltetésszerű használatára. Ez azt jelenti, hogy az akadálymentesítés nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egy adott honlap képes legyen elérni a célközönség lehető legnagyobb szeletét.

A maximális felhasználói élmény érdekében azonban fontos, hogy oldalunk akadálymentesítését mindig olyan, szakértő fejlesztőkre bízzuk, akik képesek a webhelyet naprakészen tartani és elérni azt, hogy mindig megfeleljen a legújabb akadálymentesítéssel kapcsolatos technológiáknak és elvárásoknak.
 

Címkék:

  • Webfejlesztés,
  • akadálymentes weboldal

0 hozzászólás
Összes mutatása

További olvasásra ajánljuk