Kérj tőlünk ajánlatot

Intro

Az ajánlatkérés ingyenes, nem jár semmilyen kötelezettséggel. 
Mire számíthatsz a form kitöltése után?
24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot és egy időpontot egyeztetünk veled egy személyes vagy online találkozóra, hogy részletesen megbeszéljük az ajánlatkérés tárgyát. A meeting után tudjuk elkészíteni ajánlatunkat amit a megbeszélést követő 5 munkanapon belül elkészítünk és megküldünk.

Bal
Kozep
Jobb
Outro

24 ÓRÁN BELÜL FELVESSZÜK VELED A KAPCSOLATOT!*

*munkanapokon

Kérj tőlünk ajánlatot

A landing page anatómiája: Szerezz több konverziót!

A landing page anatómiája: Szerezz több konverziót!


Az érkezőoldalak az online marketing legfontosabb eszközei közé tartoznak. Ezeken adhatod el termékeidet és szolgáltatásaidat, szegmentálhatod őket célcsoportok szerint, mértani precizitással eltalálva célcsoportod igényeit. Éppen ezért kiemelten fontos az is, hogy milyen dizájneszközöket használsz megtervezésük során.

Az, hogy hány látogatót viszel a landing oldalra, csatornáid megválasztásán, kommunikációd minőségén múlik. Az viszont, hogy ott hány százalékos konverziót érsz el, egyáltalán hányan olvassák el az ajánlatodat, már egy önálló harc. Ráadásul olyan, amit az első másodpercekben győzelemmel kell kezdened, a vereséget ugyanis forintban mérik.

Ha olyan érkezőoldalt készítesz, amely tervezésének köszönhetően nehezen átlátható, az információk nehezen fellehetőek, a legfőbb üzenet nem hívja fel magára a figyelmet, nem számíthatsz magas konverzióra. A dizájn és a szöveg együttes erővel tereli a látogatót az akció felé.

A szöveggel most ugyan nem fogunk mélyebben foglalkozni, azt viszont részletesen elmondjuk, hogy milyen vizuális elemek használatával lehetsz a leghatékonyabb.

A landing page szerkezete

1. A header

Az érdeklődés felkeltésére maximum 3 másodperced áll rendelkezésre.

Az egész oldalad semmit sem ér, ha nem készítesz egy olyan fejlécet, amely képes azonnal megmozdítani valamit a felhasználóban, és amely megfelel az elvárásainak.

Mindenekelőtt a fejlécnek ki kell elégítenie a frissen érkezett látogató várakozásait. Nem csak arról van itt szó, hogy jól fogalmazd meg az üzenetet, a megjelenésnél is fontos, hogy konzisztens legyél.

Ha egy e-mailből irányítottad a leadet a landing oldaladra, akkor az e-mail és a landing oldal dizájnja ne térjen el túlságosan. Használd ugyanazokat a formákat, ugyanazt a színvilágot, hasonló felépítést, tipográfiát.

Az e-mailekben általában akkor kattint a CTA gombra a felhasználó, ha pontosan tudja, mire számíthat a „túloldalon”. Megelőlegezi a bizalmat a konkrétumokért cserébe, de ha egy tökéletesen más megjelenésű oldalra irányítod, ezt tudat alatt részben el is veszíti. Ahhoz, hogy megbizonyosodjon róla, jó helyen jár, olvasnia, informálódnia kell, munkát kell végeznie – ahelyett, hogy az első másodpercben biztos lehetne felőle.

Persze ha egy AdWords hirdetésből vagy a Facebookról érkezik a felhasználó, más a helyzet – ekkor elsősorban arra kell figyelned, hogy a brand megjelenését fenntartsd. Ha már találkozott valahol a hirdetéseiddel, e-mailjeiddel a felhasználó, ha látta a Facebook oldalad fejlécét, legyen ismerős neki.

Használj nagy betűket és könnyen olvasható betűtípust, érd el, hogy a felhasználó azonnal meglássa a legfőbb üzenetet és fel is dolgozza azt. Navigációt a fejlécben ne használj, hacsak nem létfontosságú – ezt ráérsz az oldal más részein felajánlani.

2. Body

A szöveg szerepe a meggyőzés. Minél bonyolultabb, drágább egy ajánlat, annál több copy szükséges ahhoz, hogy meggyőzd a leadet arról: szüksége van rád.

Tagold tehát megfelelően a szöveget. A legfőbb mondatokat emeld ki színnel és betűtípussal, alkalmazz vizuális elemeket a tagoláshoz (például enyhén eltérő háttérszínt az egyes szakaszoknál), ha pedig valamire fel akarod hívni a figyelmet, akár használj egy fotót.

A legtöbb esetben a különféle stock fotók használatától óva intenénk – és egy landing page esetében sem a legszerencsésebb megoldás. Az emberek azonban ösztönösen megállnak egy pillanatra, ha embert ábrázoló képet látnak. Ha az alany a kamerába néz, szemkontaktust teremtenek – ha azonban valamerre néz, követik a tekintetét. Így alkalomadtán ráirányíthatjuk a figyelmet egy fontos mondatra vagy éppen egy CTA-ra.

3. Konverziós pont

Hogy milyen konverziót ajánlunk fel a leadnek, annak csak a fantáziánk szab határt, a legtöbb esetben azonban egy gomb vagy egy form szerepel majd az oldal alján.

Mindkét esetben az egyszerűség elvét érdemes követnünk. Ha formot, vagyis űrlapot használunk, a lehető legkevesebb információt érdemes elkérni, két-három mezőnél többet csak kivételes esetekben szerepeltessünk. Érzékeltessük azt, hogy az adatok megadása zökkenőmentes és veszélytelen.

A CTA-k megtervezéséről már részletesen írtunk egy korábbi cikkünkben. A lényeg, hogy emeld ki őket, legyenek feltűnők és hívogatóak – hogy ezt hogyan teheted meg, azt ott elmondtuk.

Általában ezek az oldal aljára kerülnek: akkor prezentálod őket a leadnek, amikor a szöveg már meggyőzte. Érdemes lehet azonban szöveges linkként egy-egy helyen a body részben is elrejteni a CTA-t, illetve indokolt esetben az oldal tetején, a hajtás előtt (above the fold) is.

A landing page dizájnja

Nézzük konkrétabban, hogyan tervezheted meg az oldaladat. Nyilván végtelen variációban, de a vezérelv az egyszerűség: a látvány azért van ott, hogy támogassa, amit leírsz, amivel meggyőzöd a potenciális ügyfelet arról, hogy neked adja a pénzét, adatait vagy bármi mást.

Az oldal hossza az ajánlat bonyolultságától függ, ahogyan a CTA elhelyezése is: a kérdés az, mennyi copy kell a meggyőzéshez. Néhol elég néhány jól eltalált mondat, máshol ezer szóban kell kifejtened, miért kattintson a végén a lead.

1. Tesztelj!

Minden landing oldalból gyárts többfélét!

Egy verzióval soha ne elégedj meg. Indulj a radikálisan eltérő változatoktól, és finomíts rajtuk: egy-egy szövegrész helyét, a kiemeléseket, a CTA-k helyzetét, a fotókat. Minden egyes alkalommal több adatod lesz arról: mi az, ami jól működik, ami magasabb konverziót eredményez.

2. Legyen reszponzív oldalad!

Remélhetőleg ezt már magadtól is tudod, de szerepelnie kell itt: ha az oldaladat a mobilról, tabletről vagy más kisképernyős eszközről érkezők nem képesek megfelelően megjeleníteni, le is mondhatsz róluk. Márpedig ez lassanként több mint a teljes forgalom felét jelenti...

3. Perszonalizálj!

A beérkező információk alapján tedd minél személyesebbé az ajánlatot akár a vizuális elemek segítségével is.

A képeken vagy színvilágon módosíthatsz annak függvényében, cégvezető vagy egyszerű alkalmazott, férfi vagy nő, fiatal vagy idős érkezik az oldaladra. Ha lehetőséged van arra, hogy szegmentálva irányítsd oldalaidra a leadeket, ne szalaszd el!

4. Használj bizalomépítő elemeket!

Jeleníts meg testimonialokat, ügyfélvéleményeket. Ezt megteheted egyszerű szövegként is, de akár értékelés-kinézetet is adhatsz neki, például csillagokat rakhatsz mellé. Persze, ne legyen csicsás a blokk, de hívja fel a figyelmet, sugározza azt, hogy megbízhatnak benned.

Összegezve tehát…

Egyetlen landing page megtervezése nem jelenthet különösebb nehézséget – már csak azért sem, mert rendelkezésre áll a brand arculata, mint kiindulópont, amelyhez szinte minden esetben tartanod kell magad.

De nem csak egy oldalra lesz szükséged.

A legegyszerűbb kampány esetén is tesztelned kell legalább néhány variánst, amelyek nem csak szövegükben, de megjelenésben is eltérnek egymástól. Akár a CTA gomb színének és formájának megváltoztatása vagy egy fotó lecserélése is százalékpontokban mérhető konverziójavulást hozhat.

Mindig az lebegjen a szemed előtt, hogy a felhasználó figyelmét irányítanod kell, mégpedig a lehető legegyszerűbb eszközökkel. Ha ezeket a szabályokat betartod – és persze arra is ügyelsz, hogy az oldalon kiváló minőségű, kreatív szövegek kapjanak helyet – akkor nincs félnivalód.

 

0 hozzászólás
Összes mutatása

További olvasásra ajánljuk