Kérj tőlünk ajánlatot

Intro

Az ajánlatkérés ingyenes, nem jár semmilyen kötelezettséggel. 
Mire számíthatsz a form kitöltése után?
24 órán belül felvesszük veled a kapcsolatot és egy időpontot egyeztetünk veled egy személyes vagy online találkozóra, hogy részletesen megbeszéljük az ajánlatkérés tárgyát. A meeting után tudjuk elkészíteni ajánlatunkat amit a megbeszélést követő 5 munkanapon belül elkészítünk és megküldünk.

Bal
Kozep
Jobb
Outro

24 ÓRÁN BELÜL FELVESSZÜK VELED A KAPCSOLATOT!*

*munkanapokon

Kérj tőlünk ajánlatot

3 dolog, ami a legjobb weboldal megjelenését is képes elrontani

3 dolog, ami a legjobb weboldal megjelenését is képes elrontani

A weboldaltervezés egy olyan kreatív folyamat, amelynek során a végső megjelenésnek csak a fantázia szabhat határt. Érdemes azonban tudni, hogy a kevesebb néha több, különösen abban az esetben, ha vizuális megjelenésről beszélünk.

A tervezés során figyelembe kell venni, hogy az adott forma esztétikus és átlátható is legyen, a megjelenés pedig ne akadályozza a tartalom feldolgozhatóságát. Sokakkal azonban mégis elszalad a ló, és rengeteg felesleges, zavaró vizuális elemet halmoznak fel honlapjukon.

Ebben a bejegyzésben megmutatjuk a 3 legjellemzőbb elemet, amelyekkel, ha nem bánunk óvatosan, képesek akár teljesen tönkre tenni honlapunk összképét.

Illusztrációk: nem a (nagy) méret a lényeg

Egy üzleti weboldal sikerének szempontjából kulcsfontosságú dolognak számít a jó minőségű illusztrációk használata. Nem véletlenül, hiszen a megfelelő minőségű képek már önmagukban is hozzáértést és profizmust sugallanak. Azt azonban már kevesen tartják szem előtt, hogy a megfelelő méretezés legalább ennyire sokat számíthat abban az esetben, ha szeretnénk, hogy honlapunk kiemelkedjen a konkurencia tengeréből.

Ennek pedig két oka is van. Az egyik, hogy túlságosan nagy képek használata lassítja az oldal betöltési sebességét. Ez egyrészt azért problémás, mert a látogatók általában nem szeretnek 1-2 másodpercnél többet várni arra, hogy a számukra fontos tartalom megjelenjen. Másrészt pedig azért, mert a lassú oldalakat a nagy keresőmotorok is hátrányban részesítik.

Arról már nem is beszélve, hogy a nagy képek sokszor vizuális szempontból sem túlságosan vonzóak. Nagy helyet foglalnak, átláthatatlanná teszik az adott oldalt és megnehezíthetik a szöveges tartalom feldolgozását. Különösen abban az esetben, ha a weboldalunk nem képes a különböző eszközök képernyőméreteihez megfelelően alkalmazkodni.

Éppen ezért, hogy nagyméretű képeket kizárólag indokolt esetekben használjunk, és ekkor is fordítsunk megfelelő időt azok optimalizálására. Valamint arra, hogy honlapunk megjelenése megfelelően reszponzív legyen, és az illusztrációk megjelenítése semmilyen helyzetben, semmilyen eszközön ne okozhasson problémát.

Szöveges kontent: az elrendezés legalább annyira fontos, mint a tartalom

Sokan a vizuális megjelenés esetében kizrólag az illusztrációk és egyéb grafikai elemek elhelyezkedésére gondolnak, azonban a szöveges tartalom megfelelő elrendezése legalább ennyire fontos. A tipográfia a weboldaltervezés fontos eszköze, és a megfelelő méretezés, tördelés, a kiemelések használata vagy a betűtípus kiválasztása legalább annyira fontosak, mint az illusztrációk.

Az, hogy egy szövegblokk hogyan jelenik meg, már önmagában is fontos képet fest egy weboldalról. Arról nem is beszélve, hogy nagyban segítheti vagy hátráltathatja a tartalom befogadását, emészthetőségét. Fontos tehát odafigyelni arra, hogyan is használjuk a tipográfiai elemeket, összességében ugyanis rengeteg múlhat rajtuk.

Igyekezzünk mindig olyan betűtípust és -méretet választani, ami jól illeszkedik oldalunk megjelenéséhez és megfelelő módon reprezentálja márkánkat. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy a szöveges részeket ne zsúfoljuk hatalmas, hosszú sorokból álló blokkokba. Ez mind az esztétikus megjelenés, mind pedig az olvashatóság szempontjából rendkívül lényeges.

Animációk és interaktív elemek: a kevesebb már régóta több

A kétezres években leírhatatlan sikere volt az interaktív weboldalaknak. Bármerre kattintottunk, mozgó fejlécekkel, villogó gombokkal és animációkkal találkoztunk. A hype azonban gyorsan lecsengett, és az elmúlt évtized végére már sokkal inkább az egyszerű, letisztult, puritán megjelenésű honlapok jöttek divatba.

Bizonyos mozgó és interaktív elemek persze továbbra is képesek feldobni egy üzleti weboldalt. Ilyen lehet például egy videós fejléc vagy néhány animált gomb. Érdemes azonban figyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba ezek használatát, hiszen könnyen túlterhelhetik az összképet vizuális szempontból, ami zavaró lehet a látogatók számára.

Abban az esetben tehát, ha az oldalunk dizájnjában videót vagy egyéb animációt és interaktív megoldást szeretnénk integrálni, mindig törekedjünk a kiegyensúlyozottságra. A tökéletes megjelenés érdekében érdemes olyan webdesigner szakemberrel együtt dolgozni, aki egyrészt képben van a legújabb trendekkel, másrészt pedig tudja, mik azok a vizuális elemek, amik esztétikus módon képesek illeszkedni márkánk és weboldalunk arculatához.
 

Címkék:

  • Weboldal,
  • Webfejlesztés,
  • webdesign

0 hozzászólás
Összes mutatása

További olvasásra ajánljuk