DAREFFORT
Danube River Basin Enhanced Flood Forecasting Cooperation

Interreg - Danube Transnational Programme

A DAREFFORT projekt küldetése az volt, hogy a Duna vízgyűjtő területének országai közt megteremtse az informatikai feltételeket az árvízi védekezéshez  szükséges meteorológiai és hidrológiai információk összehangolt adatcseréjéhez. 

{;}

A probléma

  • Az országok eltérő módon tárolják a meteorológiai adatokat.
  • A mérések különböző intervallumokban történnek. Van ahonnan folyamatosan érkezik adat, van ahonnan napi átlagértékeket adnak át.
  • Országonként és mérőállomásonként is más más lehet az adatok átadásának módja.

Célok

  • Az adatok folyamatos gyűjtése és azok egységesítése. 
  • Az egységesített adatstruktúra központi szervere továbbítása.
  • Hidrológiai és meteorológiai pontok bővítésének lehetősége ha valamelyik tagországban új mérőállomást alakítanak ki.

Fejlesztés

Megoldás

Az adatok továbbításának két módját is kialakítottuk. Vagy közvetlenül a mérőpontok szerveréről olvassuk be őket egy API csatlakozással vagy egy data node installálását követően az adatokat közvetlenül a mérőpontok továbbítják a központi szerver felé. Mindkét esetben az adatokat egy konverziós filteren mennek keresztül, ahol az adatok egységesítésre kerülnek így biztosítva, hogy minden mérőponttól ugyan olyan formátumban érkezik meg az adat a központi szerverhez. Ezzel az egységesített adatstruktúra kerül be a központi adminisztrációs felületre és adatbázisba, innan szolgáljuk ki a rendszer másik fontos részét képező folyamatosan frissülő térképet, ahol a mérőpontokat vizualizáltuk és az általuk gyűjtött adatok is megjelenítésre kerültek.

Pureco