Az első lépéstől az utolsóig - Így készült a Tudomány Nyelviskola online tananyaga 2.

Az első lépéstől az utolsóig - Így készült a Tudomány Nyelviskola online tananyaga 2.

A nyelviskola online tananyagának a fejlesztésekor számtalan kritériumot kellett figyelembe vennünk – többek között szem előtt kellett tartanunk a könnyű kezelhetőséget, az egyszerű és biztonságos elérést, valamint azt, hogy maga a program felhasználóbarát legyen, hiszen egy nehézkesen működő honlap gyorsan elveheti az érdeklődők kedvét a tanulástól.

A felhasználói felületet és magát az egész weboldalt úgy alakítottuk ki, hogy a használatához csupán a legalapvetőbb informatikai ismeretekre legyen szükség, így bárki – a legkisebbektől akár a nagyiig – probléma nélkül működtetheti azt. Azokra is gondoltunk, akik nem szeretnének külön regisztrálni a portálon – ők a Facebook vagy a Google+ fiókjukkal is könnyedén beléphetnek a honlapra, és máris elkezdhetik a játékos feladatokat.

A program jól áttekinthető – a nyitólapon egy táblázatból választhatnak a tudásra szomjazók a két szint – B1 és B2 –, valamint a különféle témakörök között, és azt is eldönthetik, hogy a szókincsüket fejlesztenék inkább, vagy a nyelvtan gyakorlására fektetnek nagyobb hangsúlyt. A grafika kialakításánál törekedtünk arra, hogy az színes és ötletes legyen, ami már önmagában leköti a gyerekek figyelmét, az egyes tematikák pedig saját történeteket kaptak – az időutazástól egészen a kincsvadászatig –, így garantáltan senki sem un rá a tanulásra!

Mint ahogy azt már említettük, az okostelefonon és tableteken való futtatáshoz nem a drága alkalmazás, hanem a honlap mobileszközökre történő optimalizálása mellett döntöttünk. A felhasználóknak ráadásul semmi külön teendőjük nincs is, ha például a telefonjukon kívánnak a programmal játszani, hiszen a rendszer rögtön felismeri az eszközt, és azonnal a HTML verziót indítja el, így nem terheli a Flash-sel sem az internetkapcsolatot, sem pedig a mobilt. Sőt, asztali gépeken is lehetőség van a HTML és a Flash változat közötti választásra, ha tehát valaki gyorsabban akar haladni, akkor azt is megteheti.

A program további előnye, hogy szinte bárhol használható, hiszen csak egy böngészőre van szükség a működtetéséhez, valamint valamennyi ma ismert és használatos operációs rendszerrel kompatibilis, és stabilan fut rajtuk.

A Tudomány Nyelviskola online tananyaga igazi sikersztori – egy olyan izgalmas és összetett projekt, amin keresztül jól bemutathattuk, hogy mire is vagyunk képesek.

0 hozzászólás
Összes mutatása

További olvasásra ajánljuk